tirsdag 8. november 2011

Malta 08.11.2011 - Mosta Dome

Kirken har en sentral plass i maltesernes hjerte. Ca 95 % av befolkningen er katolske, og halvparten av dem går til messe hver søndag. Over alt på øya dukker det opp en kirke - stor eller liten - det finnes faktisk hele 365 kirker her! Det vil altså si at du kan gå i forskjellige kirker hver eneste søndag i 7 år!! ..før du begynner på neste runde..




Mosta Dome ligger omtrent midt på Malta, og har en spesiell historie. Som sagt er kirkene her godt besøkt, og da den gamle kirken ble for liten på midten av 1800-tallet, ble det besluttet å bygge en ny.






Det var der, som mange andre steder, mangel på penger, så befolkningen i den lille byen bidro med det de kunne - de bygde rett og slett kirken selv! Arkitekten var inspirert av Pantheon, kuppelen hviler på de 8 meter tykke veggene, og med en diameter på 37 meter er den verdens tredje største!! Det tok ca 30 år å bygge Domen, som er bygget utenpå den gamle kirken. Den gamle kirken lever fortsatt, om enn i mindre biter - da den ble revet, var det bare å forsyne seg og ta med hjem... 




Ikke nok med at Mosta hadde dyktige folk til å bygge, de hadde også en utmerket maler, som til alt overmål brukte de lokale som modeller. Det var nok spesielt å gå rundt i den folkekjære Domen å se seg selv eller et familiemedlem på veggene. Ikke sikkert alle var like fornøyd med uttrykket, men sånn er det jo med bilder også...







9. juni 1942 var det messe med ca 300 til stedet. Plutselig (bomber kommer gjerne ganske plutselig..) farer en bombe gjennom kuppelen (se merket), og triller over gulvet uten å eksplodere. Han som var ansvarlig for denne bomben (som egentlig var ment å treffe et militært mål i nærheten) tok for få år siden kontakt med de ansvarlige for Mosta Dome og beklaget, samtidig som han overvar en messe.






Her er bildet av bomben, og det skal ha falt 2 bomber til på plassen utenfor uten å eksplodere. Kirken har fått tilnavnet Mirakelkirken!










Ved utgangen av Domen står St. Maria. Denne statuen blir båret av 8 – 10 menn i en prosesjon hvert år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelige kommentarer